Artikels

 • 24 juni 2022 zal de geschiedenis ingaan als de dag dat vrouwenrechten in de Verenigde Staten van Amerika fors werden ingeperkt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste om het grondwettelijk recht op abortus te schrappen. Kunstenares Eline De Clercq maakte eerder dit jaar een bijzondere installatie ‘Abortion is Health Care’.

  Lees meer

 • In Bozar liep in de zomer van 2022 een kleine fijne expo van Vivian Maier. Tijdens haar leven (1926-2009) ging ze vooral door als kindermeisje in New York en Chicago. In haar privébadkamer in het huis van een welgestelde familie waar ze jarenlang in dienst was, richtte ze een donkere kamer in, voor de foto’s…

  Lees meer

 • Het is eind mei en de grond van mijn stadstuintje is bezaaid met bosaardbeitjes. In tegenstelling tot de grote blinkend rode exemplaren uit de supermarkt, zijn deze aardbeitjes klein en kogelrond, met een ruw oppervlak doordat de zaadjes erop liggen. De smaak is intenser, maar minder sappig. Ik dook de kunstgeschiedenis in op zoek naar…

  Lees meer

 • Aan de kaai van de Loire, met uitzicht op het Île de Nantes – de vroegere scheepswerf van Nantes en nu in volle stadsvernieuwing – ligt het Mémorial de l’Abolition de l’esclavage. Een herdenking aan de afschaffing van de slavernij en eerbetoon aan de miljoenen slachtoffers.

  Lees meer

 • Het Mauritshuis in Den Haag bestaat 200 jaar en viert dat met de expo ‘In volle bloei’. De tentoonstelling is gewijd aan bloemstillevens en botanische tekeningen. Ik maak er kennis met Agnes Block, een vooraanstaande vrouw uit de 17e eeuw, die zich in Amsterdamse intellectuele kringen van botanici en kunstenaars ophield. Ze ging de geschiedenis…

  Lees meer

 • Het is lente, het seizoen waarin de bomen bloesemen en geuren. Aan de Brussels Kunstberg staat een witte Japanse kerselaar in volle bloei. Ter ere van de straatdoden.

  Lees meer

 • Eén van de meest fascinerende nieuwsberichten uit mijn kindertijd: het televisiemoment waarop Britse en Franse mijnwerkers na maandenlang graven elkaar de hand schudden, zo’n 38 kilometer diep onder het kanaal dat het Verenigd Koninkrijk van het Europese vasteland scheidt. Wat betekent zo’n historische ontmoeting nog vandaag?

  Lees meer

 • Deze taart van Clara Peeters kreeg ik bij wijze van verjaardagswens toegestuurd van een oud-collega. Nieuwsgierig naar hoe die taart zou smaken, nam ik een duik in het oeuvre van deze bijzondere 17e eeuwse kunstenares. Een meesteres in het tafelstilleven.

  Lees meer

 • In het Koningin Astridpark in Brugge staat de Levina Teerlinc-boom, genoemd naar de zestiende-eeuwse kunstenares die in Brugge werd geboren. Wie is deze kunstenares en waarom herdenken we haar?

  Lees meer

 • Enkele weken terug ontdekte ik op de overzichtstentoonstelling van Georgia O’Keeffe in het Parijse Centre Pompidou enkele voor mij nog onbekende werkjes. Ze werden in een donkere hoek aan het eind van de zaal gepresenteerd, samen met een aantal objecten (poppen) waar de schilderijen naar verwijzen. Menig bezoeker liep er rats voorbij, kiezend tussen een…

  Lees meer

%d bloggers liken dit: