De haute couture van AureLéon Duluc, in het werk en leven van Félicien Rops

Het Félicien Rops museum in Namen is gewijd aan Namens meest bekende én geschandaliseerde kunstenaar. De collectie etsen, tekeningen en schilderijen herbergt enkele topstukken en is sowieso een bezoekje waard. In het museum trok ook een opvallende jurk mijn aandacht. Een avondjurk van het Parijse modehuis Duluc.

Aurélie en Léontine Duluc stonden, samen met hun zus Marie, aan het hoofd van ‘Maison Duluc’ (1867-1889). Félicien Rops ontmoette de dames tijdens zondagse pleziervaartjes in de Franse hoofdstad, waar kunstenaars en mode-artiesten vaak aan deelnamen. Behalve op Parijs, werd Félicien er ook verliefd op Aurélie en Léontine. Die liefde bleek wederzijds en groeide uit tot een heuse menage à trois.

In het Félicien Rops museum zijn verschillende schetsen van Rops te vinden, die hij maakte voor het modehuis, waarbij de kwaliteit en de luxe van deze haute couture van het papier springt. De galante Parisiennes van midden en eind 19e eeuw paradeerden in de luxueuze avondjurken van Maison Duluc. Ongetwijfeld is de mode van Duluc van invloed geweest op het werk van Rops, en omgekeerd.

De jurk van Maison Duluc is één van de weinige werken in textiel die het museum tentoonstelt. Het is een elegante zwarte avondjurk die tot aan de grond reikt, met een klein sleepje achteraan. De lange mouwen, hals, borst en taille zijn afgewerkt met gouden en zwarte borduursels, fijne draden met parels, edelstenen en metalen versieringen. De rug is volledig uitgewerkt in dezelfde verfijnde stijl. De zwarte en gouden bloemen, geborduurd op een licht doorschijnende stof, bedekken suggestief de schouderbladen. De dame voor wie deze jurk bestemd was, heeft er die avond wellicht de show mee gestolen. Gezien het ontbreken van een hoepelrok of crinoline, is deze jurk waarschijnlijk eind 19e eeuw te dateren. Een precieze datum is niet bekend.

Het familiebedrijfje Maison Duluc had maar liefst tien werknemers in dienst en vestigde zich in de meest prestigieuze wijken van Parijs. Het is jammer dat er in de mainstream literatuur over Félicien Rops vaak enkel wordt verwezen naar de ‘twee naaistertjes of hoedenmaaksters’ (naar de Franse woorden ‘couturiers’ en ‘modistes’) waarmee Rops een affaire had. Deze dames runden een succesvol bedrijf, stonden financieel volledig op eigen benen en hun relatie was van een langdurige en duurzame aard (zo’n dertig jaar, tot aan de dood van Rops). De briefwisseling tussen ‘AureLéon’ en ‘Féli’, zoals ze in hun brieven naar elkaar verwezen en ze ondertekenden, is getuige van deze intense relatie.  

Rops ontwierp verschillende logo’s voor het modehuis, waar we verschillende adressen van kunnen afleiden. In 1889 opent zelfs een laatste filiaal in New York: “Rockwell et Duluc”, na een commerciële reis in 1884, die Félicien Rops en AureLéon Duluc ondernamen, met hun dochter Claire (geboren in 1871).

De biologische moeder van Claire mocht dan wel Léontine zijn, de drie geliefden voedden haar gezamenlijk op. Claire Rops/ Duluc/ Demolder (ze wordt met deze verschillende achternamen genoemd) bleek de artistieke genen van haar ouders te hebben geërfd. Onder de (mannelijke) pseudoniemen ‘Monsieur Haringus’ en ‘Étienne Morannes’ illustreerde zij o.a. verschillende boeken van haar echtgenoot Eugène Demolder.  

Woning Demi-Lune in Corbeil-Essonnes, foto einde 19e eeuw

AureLéon en Féli Rops kochten in 1884 hun woonst ‘Demi-Lune’ in Corbeil-Essonnes, even buiten Parijs, waar ze van hun oudere dag genoten van de opbrengsten van hun zaak en kunstenaarschap. Félicien Rops stierf er in 1898. Voor de gefortuneerde lezers: dit legendarische huis staat momenteel te koop.

Félicien Rops, Saint-Germain-en-Laye, 1876, huile sur panneau, 26 x 35 cm. Les Amis du musée Rops, en dépôt au musée Rops, inv. AMIS PE 167

Rops legde de drie belangrijkste vrouwen in zijn leven vast in dit kleine schilderijtje in impressionistische stijl. Onthoudt ze, deze bijzondere dames: Aurélie, Léontine en Claire Duluc.

Meer info op www.museerops.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: