Abortion is health care

24 juni 2022 zal de geschiedenis ingaan als de dag dat vrouwenrechten in de Verenigde Staten van Amerika fors werden ingeperkt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste om het grondwettelijk recht op abortus te schrappen. Abortuswetgeving komt vanaf heden (opnieuw) in handen van de verschillende staten. Elke staat kan afzonderlijk beslissen hoe streng of soepel de lokale abortuswetgeving is.

Eline De Clercq, Artemisia, installatie in de tentoonstelling ‘Sugar for the pill’, in De Studio tijdens Antwerp Art Weekend 2022.

Een dag later werd ik op het Europese continent wakker met het nieuws dat 16 van de 50 Amerikaanse staten het recht op abortus per directe ingang (of van zodra mogelijk) verbieden of inperken. In de meest conservatieve staten zoals North en South Dakota, Missouri, Louisiana, Texas, Mississippi of Oklahoma wordt abortus strafbaar vanaf de bevruchting, zonder uitzondering. Ook niet indien de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest. In Oklahoma is ook iedereen die een abortus zelfs maar aanmoedigt strafbaar. Dokters krijgen in verschillende staten tot 15 jaar cel als ze abortus uitvoeren. Vrouwen die een abortus ondergaan tot 99 jaar, dat is levenslang. Abortuspillen kan je niet langer online bestellen en je mag niet naar een andere staat reizen voor een ingreep.

Nochtans ondergaat 1 op 4 vrouwen in de Verenigde Staten tijdens hun leven een abortus. Dat aantal ligt hoger dan in België, waar het om 1 op 5 vrouwen gaat (cijfers van Fara.be uit 2019). Elke vrouw heeft haar redenen, die zijn divers en vooral niemands zaken. Die aantallen zullen niet dalen nu abortus illegaal wordt, integendeel. De podcast van Björn Soenens leert me dat hoe strenger het beleid, hoe hoger het aantal (geregistreerde) abortussen. Strengere abortuswetgeving hangt ook samen met het inperken van de informatie over abortus en toegang tot anticonceptie. Minder toegang tot anticonceptie houdt uiteraard een groter risico op ongewenste zwangerschappen in. 1 op 4 Amerikaanse vrouwen zal in een aantal staten binnenkort gedwongen worden een kind te dragen en te baren waar ze niet voor heeft gekozen.

Hoewel, het is niet omdat abortus illegaal is, dat het niet zal gebeuren. Abortus zal illegaal plaatsvinden, in veel minder veilige omstandigheden. Abortus heeft altijd en zal altijd en overal bestaan. Ik moest bij dit alles denken aan een installatie van Eline De Clercq die ik tijdens Antwerp Art zag, in de tentoonstelling ‘Sugar for the pill’, gecureerd door Zeynep Kubat.

Eline De Clercq, Artemisia, installatie in de tentoonstelling ‘Sugar for the pill’, in De Studio tijdens Antwerp Art Weekend 2022.

Eline De Clercq bracht een ode aan Artemisia, de Griekse godin van vrouwen en vrouwenwelzijn. De gelijknamige plant is gekend om haar geneeskrachtige werking bij hevige menstruatie, zwangerschap, bevalling én kan bij abortus dienen om de vrucht af te drijven. De installatie bestond uit tekst op grote stukken textiel en kruiden uit haar ‘Gesamthof’ in Antwerpen, een artistiek tuinproject met de nadruk op ecologie, kunst en lgbtqi+ activisme. Ook in mijn eigen stadstuintje bloeit de plant weelderig. De installatie in De Studio straalde rust uit. Een geruststelling waar ik als vrouw graag op terugval. Weten dat ik in dit land gelijk wanneer onder veilige omstandigheden een zwangerschap kan beëindigen, mocht het nodig zijn. Een krachtige installatie die ik las als een statement dat wij vrouwen er nooit alleen voor staan wanneer we een dergelijke moeilijke beslissing moeten nemen. Hey sister, we got your back.

Abortion IS health care.
Net zoals we als samenleving verplicht zijn om zwangere vrouwen van alle nodige medische en mentale hulp te voorzien, is het eveneens onze plicht om hen te helpen die ervoor kiezen een zwangerschap af te breken, om welke reden dan ook. Dit verbod op abortus is een inperking van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en heeft niks te maken met het zogenaamde recht op leven van een ongeborene. Wie écht begaan is met het leven van ongeboren kinderen, investeert in kinderopvang, medische zorg, zwangerschapspreventie én steunt ook vrouwen die van een zwangerschap willen afzien. Kortom, in het welzijn van àlle vrouwen.

2 gedachten over “Abortion is health care

 1. hallucinant!
  Ik was tiener, puber, jonge vrouw in de jaren 60, 70, 80 en getuige, medestander, toeschouwer, van de ontwikkeling van feministische ‘golven’ en standpunten in een wijzigende maatschappij. Dolle mina’s, de opkomst van de pil, baas in eigen buik, legalisatie van abortus, flower power, communes, nozems, gelijke betaling voor zelfde werk, stemrecht voor vrouwen dat nog steeds niet in heel de wereld een feit is … . Ik volgde met interesse en las de boeken van Simone De Beauvoir … en trachtte mijn weg te vinden in een typisch mannelijke werkomgeving als gescheiden, alleenstaande vrouw met 2 kinderen. Ik zag met afschuw hoe Khomeini in Iran de klok voor vrouwen helemaal terugdraaide en in vele Islamitische landen dezelfde onderdrukkende houding tov vrouwen hoe langer hoe meer werd vast gebeiteld in de maatschappij. Afghanistan: alle bevochten progressie, weg. Het is vooral dát … gevochten hebben (letterlijk en figuurlijk met gevaar van leven) voor een beetje vooruitgang en dan ineens GEDAAN. Even geproefd mogen hebben, even gedroomd mogen hebben en dan alle hoop WEG.
  Maar ook in Europa of de westerse wereld is er een evolutie die ons alleen maar zorgen kan baren: kijken we naar Polen, Hongarije, Roemenië, Rusland … de verrechtsing van onze maatschappij is volop in opmars en daarbij ook de beperkende standpunten van vrouwen in onze samenleving.
  Nu dit in Amerika … VRIJHEID VAN KIEZEN wordt wel op een heel bizarre manier geïnterpreteerd.

  Ik maak me zo zorgen, niet meer voor mezelf, maar wel voor mijn dochters, kleindochters. In welke wereld zullen zij terecht komen en zal alles waar zovelen voor gestreden hebben voor niets zijn geweest? De evidentie waarvan vele jonge mensen vanuit gaan staat terug ter discussie en de zou wel eens snel kunnen veranderen.
  Hoe lang gaat de neerwaartse trend nog aanhouden voor en hopelijk terug een opleving komt …
  Meisjes, vrouwen, oma’s, maar ook jongens, jonge mannen, opa’s … aub, wakker worden!!!

  Gerda

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: