Tervurenlaan 17

Dat is het adres waar mijn oma meer dan zestig jaar woonde.
Het is een prachtig Hôtel de maître, gebouwd van 1906 tot 1908 door architect Benjamin De Lestré. Hij bouwde in en rond Brussel een heel aantal panden in Art Nouveau stijl. Na 1910 koos De Lestré voor een meer conventionele stijl. Verschillende van zijn gebouwen bleven bewaard, waarvan zijn meest bekende wellicht deze in de Afrikalaan 92 is. Langs de buitenzijde vertoont het veel gelijkenissen met dat van mijn grootmoeder.

Beide huizen hebben een statige gevel met een voordeur, breed genoeg om met de koetsen van weleer binnen te kunnen rijden. Opvallende raampartijen met erker op de eerste en tweede verdieping zorgen voor maximale lichtinval in het salon. De aandacht voor details in het smeedijzer van de ramen en deuren, de zwierige uitkappingen in de steen en de ronde vormen zijn typisch voor de Art Nouveau uit die tijd. Ambachtelijkheid werd hoog in het vaandel gedragen en was toen vooral ook nog betaalbaar.

Na het overlijden van mijn oma – mevrouw Vandepoel, ofte ‘oma Soubry’ – wilden mijn broer en ik een blijvende herinnering aan het huis waar zoveel familieherinneringen zich hadden opgestapeld. We vroegen fotografe Hannelore Veelaert om het interieur vast te leggen op de gevoelige plaat, met oog voor alle details waar wij waarde aan hechten.

Nu we de foto’s hebben ontvangen, valt de schoonheid van het pand ons op.
De florale kervingen in het hout van de trapleuning. De duizenden puzzelstukjes waaruit de luchters in het salon zijn opgebouwd. Het sierlijke stucwerk aan de plafonds, de authentieke rijk versierde metalen deurknoppen. Zelfs de vloertegels en het stoffen behang stralen een sfeer uit waar we zo verliefd op zijn geworden.

Toen mijn grootmoeder en haar echtgenoot het huis kochten in de jaren 1960 was de vraag naar dit soort woningen bijzonder laag. ‘Niet meer van deze tijd’. Nu koesteren we dergelijke parels en terecht. Ze dragen bij tot het waardevolle Art Nouveau patrimonium waar de stad Brussel trots mee wil uitpakken.

Omdat we overtuigd zijn van de historische waarde van deze woning, is het onze ambitie om die levend te houden, met respect voor de tijdsgeest en specifieke sfeer die het pand uitstraalt. Laat dit artikel daartoe een eerste stap zijn.

2 gedachten over “Tervurenlaan 17

  1. Voor mij stond dit schitterend huis ook als kleedkamer vóór en na minstens een dozijn 20Km van Brussel. En vele tandarts consultaties. Het was steeds weer een plezier.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: