Zelfportretten van Vivian Maier

In Bozar loopt een kleine fijne expo van Vivian Maier.
Tijdens haar leven (1926-2009) ging ze vooral door als kindermeisje in New York en Chicago. In haar privébadkamer in het huis van een welgestelde familie waar ze jarenlang in dienst was, richtte ze een donkere kamer in, voor de foto’s die ze overdag veelvuldig nam.


Pas kort voor haar dood werd haar indrukwekkende collectie van maar liefst 100.000 tot 150.000 foto’s en negatieven ontdekt. Ze werden bewaard in een opslagplaats, maar door achterstallige huur werd haar inboedel openbaar verkocht en kwamen de foto’s op vlooienmarkten terecht. Via de Flickr-pagina van ene John Maloof die een groot deel van haar foto’s opkocht en naar informatie over deze onbekende fotografe zocht, kregen haar foto’s internationale bekendheid en waardering.

De tentoonstelling in Bozar focust op Maiers zelfportretten. Gebruikmakend van een Rolleiflex-camera, die je ter hoogte van je heup moet houden, legt ze het Amerikaanse urbane leven in de jaren ’50, ’60 en ’70 vast. Zijzelf is als fotografe zeer aanwezig in de foto’s, vaak aan de hand van haar schaduw, spiegels of reflecterende objecten die ze vindt in de stedelijke drukte.

Winkelruiten, wieldoppen, de krantenkiosk of een verlaten hoekje op de pier vormen de perfecte decors voor haar selfies. Een statement, een bewijs van wie zij was. Veel meer dan een kindermeisje. Een fotografe met een ongelofelijke neus voor de juiste invalshoek en kadrering.

De tentoonstelling belicht slechts een heel klein stukje van haar oeuvre, maar prikkelt om er veel dieper in te duiken. Vivian Maier neemt ons mee doorheen the American streetlife en legt het zonder scrupules vast op de gevoelige plaat.

Nog tot 21 juli 2022 in Bozar, Brussel.
Alle foto’s gebruikt voor dit artikel zijn afkomstig van http://www.vivianmaier.com/ en zijn ook te zien in de tentoonstelling.

2 gedachten over “Zelfportretten van Vivian Maier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: